dreamstime_l_13917683

Hoop. Een pleidooi voor optimisme.

Deze bedenking is geïnspireerd op een artikel van Ralf Bodelier dat op 17 augustus 2016 verscheen in Knack. We worden door onze media gebombardeerd met somber nieuws en polariserende quotes. Goed nieuws is geen nieuws. Dat verkleurt onze kijk op de realiteit want in werkelijkheid gaat het veel beter met onze wereld dan we denken. We maken al dat onheil niet zelf mee, maar we worden vooral somber door wat anderen ons vertellen. Bovendien zijn gretige afnemers van nieuws een pak pessimistischer. Zoals ook Mark Twain al beweerde: “Lees je de krant niet dan ben je slecht geïnformeerd, lees je ze wel ben je verkeerd geïnformeerd.”

 

Statistici zoals Hans Rosling bewijzen met hun cijfers ontegensprekelijk dat onze wereld er op vooruitgaat. Maar welke journalist of medium durft het aan deze data aan hun lezers voor te schotelen? Journalisten hebben daarmee een verpletterende verantwoordelijkheid want dit aanhoudend bombardement van sensationeel slecht nieuws vernietigt elk perspectief op groei en positivisme. Onze inspanningen zijn een druppel op de hete plaat, de machtigen en het geld winnen toch.

 

Naast deze overmatige “slecht nieuws consumptie” verblijven we ook te veel in ons eigen huis, ons eigen milieu waardoor we onze vooroordelen alleen maar bevestigd zien. We blijven ons baseren op een wereldbeeld dat decennia oud is.  We moeten regelmatiger uit onze comfortzone komen en over het muurtje kijken. De Vlaamse buitenmens naar de Brusselse stadsbuurten, de jeugdbeweging naar het ouderlingen tehuis, de automobilist neemt het openbaar vervoer. Zelf met een frisse blik naar de wereld kijken en ontdekken welke kansen er zijn.

 

In deze tijden van populisme en negativisme is het dus dringend nodig om onze blik te verruimen en beter en genuanceerder met de feiten om te gaan. Zo wordt onze gemeenschap er een met minder angst en meer betrokkenheid. Ook werknemers van een bedrijf willen werken in een bedrijf met een plan en een visie op de toekomst zodat zij en hun gezin er wel bij varen. Een betekenisvolle job waar zij een verschil kunnen maken. Het is een van de belangrijkste taken van een ondernemer om zelf met die open blik naar de wereld te kijken en zo de visie en missie van zijn bedrijf te blijven bij sturen. Al de rest vloeit hier automatisch uit voort, al blijft het soms “a hell of a job”.

Geen reactie's

Geef een reactie